De cloud kwam, zag en overwon!

7 januari 2021
Geschatte leestijd: 2 min

2020 is in alle opzichten een raar jaar geweest. De thuiswerk realiteit was door de Coronacrisis opeens een feit en is duidelijk een blijvertje. De acceptatie en adoptie van clouddiensten nam als gevolg hiervan een enorme vlucht. We kunnen simpelweg niet meer zonder. Ongetwijfeld heeft 2021 ook weer het nodige voor ons in petto. In deze eerste blog van het nieuwe jaar blikken we terug en kijken we vooruit!

Het kaf is van het koren gescheiden

In 2020 is het kaf van het koren gescheiden. Sommige bedrijven bleken in staat om heel eenvoudig de overstap naar het thuiswerken te maken – waaronder de meeste van onze klanten – anderen juist niet. Waarom zijn er nog steeds bedrijven die niet afdoende voorbereid zijn op het werken in de cloud? Aangezien de aanvankelijke scepsis ten aanzien van clouddiensten allang verdwenen is, ligt de enige verklaring in een gebrek aan kennis bij de betrokken ICT leveranciers die de overstap naar de cloud simpelweg niet kúnnen of wíllen maken, omdat ze omzet mis denken te lopen. Met alle gevolgen van dien; sommige bedrijven hebben de grootste moeite om het thuiswerken mogelijk te maken en worden gedwongen om in deze onzekere tijden extra investeringen te doen. En dat is zonde.

Technische ontwikkelingen

2020 is ook het jaar waarin clouddiensten volwassen zijn geworden. Enkele jaren geleden waren er best nog wat technische beperkingen maar in korte tijd zijn alle puzzelstukjes op zijn plek gevallen. Daardoor kunnen clouddiensten nu de ultieme bereikbaarheid faciliteren.

Clouddiensten hebben zich bewezen

Het mooie van de afgelopen periode is dat onomstotelijk is bewezen dat clouddiensten je productiviteit daadwerkelijk kunnen bevorderen. Ze stellen je in staat om altijd en overal te werken maar voorheen gebeurde dat nog niet zo massaal als nu. Waar je met clouddiensten eerst landsgrenzen overbrugde doe je dit nu tussen medewerkers op diverse locaties in Nederland of zelfs binnen je bedrijf. Dankzij de Coronacrisis, die ons dwingt om vanuit huis te werken, is ook ondernemend Nederland nu om. Iedereen heeft aan den lijve de voordelen kunnen ervaren, met als gevolg dat de mogelijkheden die de cloud biedt door velen zijn omarmd. Je krijgt volledige functionaliteit zonder compromis en zonder grote investeringen. Je zou dus wel gek zijn om er geen gebruik van te maken.

Integratie van communicatiemiddelen

Voor 2021 verwachten wij dat deze ontwikkeling door zal zetten. We zullen weer meer op pad gaan dus het wordt nog belangrijker om te kunnen werken waar en wanneer we willen; thuis, op kantoor of onderweg. Doordat medewerkers verspreid zijn over verschillende locaties én verschillende communicatiemiddelen worden ingezet – vaste telefonie, mobiele telefonie en online vergadertools – is de bereikbaarheid echter in het geding. Wij zijn er dan ook voorstander van om alle communicatiemiddelen te integreren in één tool waar je alle kanten mee op kunt: Teams. Dit geeft je aanzienlijk meer controle over de bereikbaarheid en beschikbaarheid van je medewerkers én van je bedrijf.

Onze uitdaging

Het overal en altijd willen werken brengt ook een uitdaging voor ICT beheerders met zich mee. Want mobiel werken is leuk maar dat wil je natuurlijk wel doen op een verantwoorde manier. Veiligheid was al een issue en wordt hiermee een nog grotere issue. Gelukkig zijn de grote cloud bedrijven zich hiervan bewust, zij investeren enorm in het verbeteren van juist die veiligheid. Zodat het voor ICT dienstverleners als wij beheersbaar blijft en we kunnen zorgen dat jij zo min mogelijk risico loopt.