Gebruik alsjeblieft een wachtwoordmanager!

16 december 2020
Geschatte leestijd: 2 min

Ja, je weet het. Het is stom om voor iedere clouddienst hetzelfde wachtwoord te gebruiken. En toch doe je het. Omdat je bang bent dat je anders vergeet welk wachtwoord je waar hebt gebruikt of omdat je gewoon voor het gemak kiest. Niet doen! Een wachtwoordmanager is dé oplossing. Wij vertellen je graag waarom je hier gebruik van zou moeten maken.

1. Het is een stuk veiliger.

Je hoeft bij een wachtwoordmanager namelijk maar één wachtwoord te onthouden, het zogenaamde hoofdwachtwoord. Dit biedt toegang tot een beveiligde ‘kluis’ waar alle andere wachtwoorden in opgeslagen zijn. Het is haast ondoenlijk om voor alle gemiddeld 100 tot 200 accounts die je hebt op internet (van Facebook, OneDrive en je abonnement op het Financieel Dagblad tot je account bij DHL Parcel en NS Zakelijk) een ander wachtwoord te kiezen.

Om ze niet te vergeten, sla je ze bovendien vaak op in een document op je desktop. Daarmee loop je een groot risico dat je wachtwoorden worden gehackt door cybercriminelen, met aanzienlijke consequenties. De bekende post-it met het wachtwoord van je gebruikersnaam op je computer is natuurlijk helemaal funest.

2. Het is makkelijk in gebruik.

De wachtwoordmanager kun je op verschillende apparaten installeren; mobiele telefoon, tablet en desktop. Daarmee heb je vanaf ieder device toegang tot belangrijke wachtwoorden.

3. Het is ook handig voor teams.

Een wachtwoordmanager is een super fijne tool die groepen mensen binnen je organisatie (zoals accountancy en management) in staat stelt op een veilige manier gebruik te maken van dezelfde accounts. Het rondsturen van briefjes of WhatsApps is hiermee namelijk overbodig.

Bijkomend voordeel is dat het gebruik van het hoofdwachtwoord wordt vastgelegd in een soort ‘audit log’. Op het moment dat een medewerker vertrekt bij je bedrijf, kun je hem of haar bovendien simpelweg de toegang ontzeggen tot de wachtwoordmanager.

4. Het zorgt voor overzicht.

Zoals gezegd beschikken de meeste mensen over een enorme hoeveelheid accounts waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Dan is het fijn om met een wachtwoordmanager alles te kunnen ordenen in mapjes. Zo krijg je het overzicht weer terug.

5. Onze persoonlijke favoriet: 1Password.

Er zijn natuurlijk meer wachtwoordmanagers maar wij zijn een groot fan van 1Password. 1Password kan desgewenst sterke wachtwoorden voor je genereren. Daarnaast beschikt de tool over de WatchTower functie, die inzicht geeft in hoe veilig jouw wachtwoorden eigenlijk zijn. Komt je wachtwoord voor op een lijst van bekende gelekte informatie, dan krijg je een waarschuwing zodat je daar meteen actie op kunt ondernemen.

Hopelijk hebben we je er van kunnen overtuigen: Een wachtwoordmanager is echt een must. Heb je hulp nodig bij het installeren ervan? Je weet ons te vinden!