BSA – Software check

Je bent nu hier:
Geschatte leestijd: 1 min
Let op: wij zijn NIET de BSA of een partner van BSA! Dit artikel is geschreven om je te informeren.

Onlangs heb je mogelijk een brief van de BSA ontvangen met daarin een aankondiging dat er controles zullen plaatsvinden op bedrijventerreinen bij jou in de buurt. Wat kan je verwachten?

Wat is de BSA precies?

De Business Software Alliance (BSA) is een samenwerkingsverband van softwareleveranciers en hardwarepartners tegen illegale software. Hun belangrijkste doel is het opsporen van illegaal software gebruik. Maar let op: De BSA is echter geen overheidsentiteit.

Ben je verplicht mee te werken?

Er zijn 2 verschillende typen bedrijfsbezoeken:

1. De BSA komt langs om advies te geven en jouw bedrijf te helpen het beheer van softwarelicenties goed te organiseren. Een dergelijk bezoek kan worden geweigerd. De BSA zal dan wel zeer waarschijnlijk de kans grijpen om jouw bedrijf verder te onderzoeken (als hier gegronde redenen voor zijn).

2. De BSA komt langs, op basis van uitgebreid vooronderzoek, en heeft moeten vaststellen dat er binnen jouw bedrijf software zonder licenties wordt gebruikt. De BSA heeft bij de rechter om toestemming gevraagd om de inbreukmakende software in beslag te nemen. Wanneer die toestemming wordt verleend, zal jouw bedrijf door een deurwaarder – samen met een computerdeskundige – worden bezocht. In dit geval ben je (en jouw medewerkers) verplicht medewerking te verlenen.

ICT Checklist Controleer zelf jouw ICT-omgeving in 5 minuten

Hoe weet je wanneer je moet overstappen naar een ander ICT-bedrijf?

» Download nu onze gratis checklist (PDF)

Als na het bezoek blijkt dat er inderdaad sprake is van licentie-breuk, zal er een inventarisatielijst worden opgemaakt en volgt er een schadeclaim. Deze kan oplopen tot wel 300% van de waarde van de ontbrekende licenties.

Blijkt dat je ten onrechte bent beschuldigd? Dan moeten zij alle door jouw geleden schade aan je vergoeden.

Let op; veel mensen denken dat er alleen sprake is van illegale software, wanneer er geen enkele licentie is aangeschaft. Dit is echter een misverstand. Ook als je bedrijf te weinig licenties heeft aangeschaft, kan de software ‘illegaal’ zijn.

Twijfel je of jouw bedrijf beschikt over de juiste licenties?

Compatible kan je helpen. Met onze Compatible Software Check, voeren wij controles uit op al jouw werkstations en servers. Wij maken de balans op en zullen je (indien nodig) adviseren om de benodigde licenties aan te schaffen en zo gewenst voor je installeren.

Voor meer informatie, mail naar info@compatible.nl.

Tags:
Was dit artikel behulpzaam?
Dislike 0 1 van de 1 vonden dit artikel nuttig
Artikel weergave: 710