Microsoft past per 1 maart 2022 de prijzen van haar abonnementen aan

Je bent nu hier:
Geschatte leestijd: 4 min

Zoals eind december 2021 al aangekondigd, verhoogt Microsoft de prijzen van haar abonnementen. Gisteren hebben wij de finale prijzen doorgekregen via de distributeur.

Deze prijsverhoging vindt plaats in fasen. Elke fase heeft gevolgen voor wat jij als klant betaalt. Voor elke fase is het belangrijk dat je tijdig een keuze maakt zodat je het meest passende abonnement kiest. De eerste prijsverhoging vindt plaats op 1 maart voor de meest voorkomende abonnementen. Op 1 juli vindt er een algemene prijsverhoging plaats van alle abonnementen.

In het kort

  • Vóór 1 maart kan je kiezen voor 5% korting t.o.v. de huidige flexibele prijs als je je vastlegt voor 12 maanden.
  • Na 1 maart worden een aantal abonnementen in prijs verhoogd. Een korting is mogelijk als je het abonnement voor 12 maanden vast afneemt.
  • Vanaf 1 juli betaal je een toeslag van 20% voor flexibele maandabonnementen.
  • Afhankelijk van je huidige hernieuwingsdatum is je huidige abonnement tussen 1 maart en 7 juli tegen het huidige tarief voor 1 jaar te verlengen.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

Tot nu toe was je gewend dat je op elk moment abonnementen kon op- en afschalen en dat je altijd automatisch de laagste prijs betaalde.

Tegen ieders verwachting in kiest Microsoft er nu voor om dit flexibele model aan te passen waardoor je voor flexibiliteit (maandabonnementen) een stevige opslag van 20% gaat betalen bovenop de algemene prijsverhoging per 1 maart 2022 en 1 juli 2022.

Kies je er voor om je voor een periode van 12 maanden vast te leggen voor een aantal licenties dan betaal je die 20% niet.

Vastgelegde licenties kunnen niet verlaagd worden, alleen verhoogd, zijn niet overdraagbaar naar een andere IT partner (dus wel intern tussen collega’s), kunnen per maand betaald worden en hebben prijsbescherming tot het verlengmoment.

ICT Checklist Controleer zelf jouw ICT-omgeving in 5 minuten

Hoe weet je wanneer je moet overstappen naar een ander ICT-bedrijf?

» Download nu onze gratis checklist (PDF)

Waarom doet Microsoft dit?

Microsoft geeft aan de prijzen de afgelopen 10 jaar ongemoeid te hebben gelaten en wel ontzettend veel functionaliteit te hebben toegevoegd.
Dat is correct, maar geen van de andere uitleg heeft ons verder overtuigd dat deze wijziging nodig, gunstig of praktisch is.

Wat gebeurt er op 1 maart 2022?

De prijzen van de meest gebruikte abonnementen gaan omhoog. De kans is groot dat je één of meerder van deze licenties gebruikt. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Prijzen zijn excl. BTW

Wanneer ga ik meer betalen?

Dat hangt er van af. Microsoft heeft aan alle abonnementen een looptijd van 12 maanden toegekend vanaf de aanschaf van het de eerste licentie van een bepaald product. Deze datum heet de Renewal of Hernieuwingsdatum.

De hernieuwingsdatum is zeer belangrijk om te weten waar je aan toe bent.
We hebben ons Cloud Control portaal aangepast zodat je deze hernieuwingsdatum kunt bekijken.

Log in op Cloud Control en kies voor Licenties (1) om te zien wat de hernieuwingsdatum (2) van je abonnementen is.

Voorbeeld testomgeving

Doorloop nu onderstaande stappen om te weten wat je te wachten staat.

  1. Is de hernieuwingsdatum voor 1-3-2022 dan wordt het abonnement 1 jaar verlengd tegen de huidige flexibele prijs en verandert er niets tot de hernieuwingsdatum.
  2. Staat je licentie niet in het bovenstaande lijstje en is hernieuwingsdatum na 1-3-2022 en vóór 1-7-2022 dan wordt het abonnement automatisch nog 1 jaar verlengd tegen de huidige flexibele prijs.
  3. Staat je licentie wel in het bovenstaande lijstje en is hernieuwingsdatum na 1-3-2022 dan betaal je de nieuwe maandprijs uit de tabel, tenzij je kiest voor de 12 maanden vast prijs. Tot 1-7-2022 krijg je 20% korting op de nieuwe maandprijs.
  4. Is de hernieuwingsdatum na 1-7-2022, dan gelden de nieuwe prijzen en de 20% maandtoeslagen (bovenop de prijsverhoging van 1-3-2022 en 1-7-2022) voor de flexibele licenties.

Nog even flexibel blijven of 5% korting voor 12 maanden?

Ligt je hernieuwingsdatum ruim in de toekomst dan kun je er nu voor kiezen om dat moment af te wachten en flexibel te blijven zoals je nu gewend bent. Daarna leg je je vast voor een deel van de licenties waarvan je weet dat je die toch nodig hebt en de extra licenties maak je flexibel.

Ligt de hernieuwingsdatum niet ver weg, maar wel na 1 maart, dan kun je gebruik maken van een promotiekorting van 5% op de huidige abonnementsprijs bij een nieuw 12 maanden abonnement.
Je betaalt dan bijvoorbeeld 12 maanden lang € 16,05 voor je Microsoft 365 Business Premium account in plaats van € 18,60.

De 5% korting is niet beperkt tot de 6 producten die in prijs verhoogd worden, maar gelden voor ALLE licenties van Microsoft die je voor 1 maart voor 12 maanden vastlegt.

Belangrijk eerste keuzemoment:
vóór 28-2-2022 om 12:00 ’s middags

Er is een grote kans dat enkele van de door jou gebruikte licenties in het lijstje staan. Met de hernieuwingsdatum in gedachten kun je nu een beslissing maken.

Wil je gebruik maken van 5% korting op je huidige abonnementen voor 12 maanden vast, maak deze beslissing vóór 1 maart.

Wij hebben een deadline gesteld van 28-2-2022 om 12:00 ’s middags zodat de vele aanpassingen die wij verwachten tijdig doorgevoerd kunnen worden.

Hoe geef ik de wijzigingen voor mijn abonnementen door?

We werken er hard aan om het hele proces voor het vastleggen van licenties voor een periode van 12 maanden op te nemen in Cloud Control. Dit zijn ingrijpende wijzigingen en voor de vastlegging vóór 1 maart zijn we daar nog niet helemaal klaar voor.

In het licentieoverzicht kun je straks zien welk deel van je abonnement flexibel is en welk deel vast ligt tot aan een hernieuwingsmoment.

Wil je gebruik maken van de 5% promotiekorting neem dan persoonlijk of via een ticket contact met ons op vóór 28-2-2022 om 12:00 ’s middags.

We hebben een aparte overeenkomst opgesteld voor het vastleggen van licenties. Hierin staat precies wat we van elkaar verwachten.

De overeenkomst

De overeenkomst kun je HIER downloaden.
Je kunt deze digitaal invullen & ondertekenen, of eerst printen en dan invullen & ondertekenen.
De volledig getekende overeenkomst graag sturen naar: servicedesk@compatible.nl.

Aanpassingen op je factuur

Om aan te kunnen sluiten bij de ingewikkelde mix van abonnementen en licenties met verschillende looptijden hebben we ons systeem aangepast. Vanaf 1 maart factureren we niet meer op basis van het gebruik van licenties op de 1e van de maand maar op basis van het daadwerkelijke dagelijkse gebruik. Licenties die bijvoorbeeld halverwege de maand ervoor zijn toegevoegd zie je dan ook terug op je factuur.

Wil je meer weten of even met ons sparren dan horen we dat graag.

Kijk ook naar de FAQ vragen die we hebben verzameld over dit onderwerp.

Zijn de nieuwe prijzen van de abonnementen van Microsoft per 1-7-2022 al bekend?

Nee, helaas. Zodra deze bekend zijn zullen wij ze zsm communiceren.

Ik heb nog geen omgeving bij Microsoft, wat betekent dit voor mij?

Als je vanaf 10 maart een nieuwe omgeving (tenant) aanmaakt kom je automatisch in het nieuwe NCE model en gelden de nieuwe prijzen.

Is er een bedenktijd?

Je kunt je gedurende 72 uren bedenken en je opdracht om licenties vast te leggen voor een periode van 1 jaar. Let op! Alle uren tellen mee, ook op zaterdag en zondag.

Was dit artikel behulpzaam?
Dislike 0 2 van de 2 vonden dit artikel nuttig
Artikel weergave: 429