Remote werken voor een betere kwaliteit van leven
Remote werken voor een betere kwaliteit van leven
Digital nomads… Het is een mooie term die verwijst naar mensen die optimaal profiteren van de huidige digitale mogelijkheden. Vanachter hun computer drijven ze bijvoorbeeld een onderneming terwijl ze ondertussen de hele wereld rondreizen. Dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd maar waarom zou jij niet de vruchten plukken van het remote werken? Wij wijzen je nog eens op de vele voordelen!
De coronacrisis is ongetwijfeld een enorme impuls geweest voor het remote werken. Waar sommige werkgevers eerst wat huiverig waren om de controle los te laten, werden ze nu gedwongen om hun werknemers te vertrouwen en te sturen op resultaten. Ook zij hebben inmiddels kunnen ervaren dat het werken op afstand zeker positieve kanten heeft.
De voordelen
We kunnen hier het standaard lijstje opvoeren maar eigenwijs als we zijn kiezen we bij het benoemen van de voordelen bewust een net iets andere insteek:
1. Een betere kwaliteit van leven
Voor ons staat dit echt voorop. De druk op de woningmarkt is momenteel enorm, zeker in specifieke delen van het land, waaronder de Randstad. Daar is het inmiddels zo goed als volgebouwd maar daarbuiten zijn nog wel mogelijkheden. Laatst was in het nieuws dat gesproken wordt over het – verspreid over vijftien jaar – realiseren van 220.000 woningen in de provincies Drenthe, Flevoland, Groningen en Friesland. Maar wat schiet je daar mee op als niemand daar wil wonen omdat het werk zich elders bevindt en de woon-werk afstand daarmee simpelweg te groot wordt?
Op afstand werken is dé oplossing. Het stelt je in staat om voor een betaalbare prijs gewoon in een klein dorpje te gaan wonen. Stel je eens voor wat voor impact dit heeft op je kwaliteit van leven. Je hebt de luxe te wonen én te werken in een vaak veel aantrekkelijkere omgeving. En omdat het je aanzienlijk scheelt in reistijd, heb je meer tijd om aan je gezin te besteden. In onze visie is de trend van meer remote werken simpelweg onontkoombaar.
2. Maatschappelijk effect
Ook maatschappelijk gezien heeft het positieve effecten. Eindelijk zijn we verlost van het eeuwige forensen. Minder files, minder verkeersongevallen, minder CO2-uitstoot. En omdat we met z’n allen een stuk beter in ons vel zitten omdat we niet meer zo hoeven te rennen en te vliegen, zijn we wellicht ook wat aardiger voor elkaar. Wat willen we nog meer?
3. Kostenbesparing
Voor werkgevers levert meer remote werken een kostenbesparing op omdat ze kunnen besparen op de faciliteiten. Denk aan minder reiskosten die ze hoeven te vergoeden, maar ook aan de beschikbare kantoorruimte: wellicht kunnen veel organisaties nu toe met een kleiner pand. Opeens blijft er geld over dat o.a. besteed kan worden aan de digitale ontwikkeling van werknemers.
Vrijheid blijheid
Natuurlijk moet je wel over een bepaald kennisniveau beschikken om een aanzienlijk deel van je werktijd remote (en daarmee grotendeels zelfstandig) te kunnen werken. En we snappen ook dat je op een gegeven moment de sociale contacten mist met collega’s maar daar valt vast wel een oplossing voor te vinden. Misschien kun je bijvoorbeeld afspreken dat je elkaar in ieder geval één keer per twee weken live ontmoet op kantoor.
In onze beleving wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen. Zorg wel dat je digitale infrastructuur goed op orde is zodat je het op een veilige manier kunt doen en dan is er niets dat je tegenhoudt. Wie weet zit jij straks lekker in het zonnetje te werken ergens op het Friese platteland!
Wil je dat we meedenken over de optimale digitale infrastructuur voor jou? Neem dan vooral contact met ons op.