Thuiswerken: het is niet zonder risico!

16 juni 2021
Geschatte leestijd: 2 min

Uit de Nederlandse Thuiswerk monitor van Arbo Unie blijkt dat een kwart van de ondervraagden momenteel veel stress ervaart, meer zelfs dan tijdens de eerste lockdown. In een eerdere blog roemden we nog de vele voordelen van het thuiswerken. Maar eerlijk is eerlijk, er kleven ook de nodige nadelen aan, zo maakt genoemd onderzoek meer dan duidelijk. Wij zetten de belangrijkste risico’s van het thuiswerken voor je op een rij en vertellen je meteen hoe je die kunt ondervangen.

1. De scheiding tussen werk en privé verdwijnt

Het is een fenomeen waar menig zelfstandige die vanuit huis werkt ook last van heeft: werk en privé gaan steeds meer door elkaar heen lopen. De verleiding is groot om langer door te werken of om die laptop ook tijdens het eten aan te laten staan. En omdat je in de avond toch niet naar de sportschool kon, maakte je snel het verslag waar je mee bezig was nog even af. Daarmee wordt het steeds lastiger om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Je kunt je werk moeilijk loslaten, wat weer invloed kan hebben op je mentale gezondheid. Het is niet fijn om in je hoofd voortdurend met je werk bezig te zijn, je snakt naar rust!

Het vergt discipline om zelf een dagritme aan te houden, met vaste onderbrekingen. En om 17 uur moet je het lef hebben om te zeggen: die computer en telefoon gaan nu uit.

2. Je fysieke gezondheid lijdt eronder

Geef het maar toe: voor de coronacrisis had je al niet echt een heel actieve leefstijl, maar sinds de eerste lockdown is het daar helemaal dramatisch mee gesteld. Ik moet ook zelf eerlijk zeggen dat er dagen zijn dat ik letterlijk 8 uur per dag achter de computer zit. Vroeger had je in ieder geval nog dat loopje naar de koffieautomaat of kon je uitwaaien tijdens de lunchwandeling met je collega’s. Dat gebrek aan beweging is natuurlijk funest voor je gezondheid. Nog los van het feit dat de extra coronakilo’s je een doorn in het oog zijn…

Wat ook niet echt gunstig is voor je fysieke gestel: die ergonomisch zeer onverantwoorde thuiswerkplek. Niet iedereen heeft de luxe te kunnen beschikken over een aparte werkruimte. Als je veroordeeld bent tot de keukentafel, is het vaak een kwestie van improviseren. Een kussentje op je stoel om wat hoger te zitten, wat boeken onder de laptop: het is niet ideaal. Geen wonder dat je lijf na een dag werken behoorlijk protesteert.

Zorg in ieder geval voor een toetsenbord, losse muis en monitor naast je laptop. Een sta-zit standaard is ook een goede optie. En met een goede draadloze koptelefoon snijdt het mes aan twee kanten: je bent te allen tijde bereikbaar terwijl je wel gewoon heen en weer kunt lopen. Zo kom je ook weer aan de broodnodige beweging!

3. Je loopt veiligheidsrisico’s

Veel mensen loggen thuis in vanaf de computer die zij ook privé gebruiken. En daar werk je ongetwijfeld met een enigszins verouderde en niet optimaal beveiligde versie van Windows. Je hebt bovendien vast geen tijd gehad om de nieuwste versie van de virusscanner erop te zetten. Het risico op datalekken is daarmee aanzienlijk groter dan wanneer je vanaf je vertrouwde werkplek werkt. Daar wordt je baas niet blij van…

Wij adviseren altijd om gebruik te maken van de beveiligingsfunctie Trusted Devices binnen Windows 10. Dan hoef je niet iedere keer je gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren voor verificatie, maar kun je inloggen met gezichtsherkenning, een vingerafdruk of een pincode.

Wij denken graag met je mee om het thuiswerken zo veilig mogelijk te maken. Neem hiervoor vooral contact met ons op.