Wil jij weten hoe je 99,6% van je online risico’s kunt afdekken?

3 november 2020
Geschatte leestijd: 2 min

We worden steeds vaker geconfronteerd met phishing en online diensten die worden gehackt waardoor inloggegevens op straat belanden. Je zou dus denken dat we iedere kans aangrijpen om dit soort problemen te voorkomen. Niets blijkt minder waar. Er is een bekende manier om 99,6% van de risico’s die je loopt af te dekken. Helaas, de meerderheid van de mensen past dit niet toe: Twee-Staps-Verificatie. Kleine moeite, groot effect!

Hoe werkt Twee-Staps-Verificatie (2FA) precies? Je logt met je persoonlijke wachtwoord in bij je werkstation, clouddienst of webmail. Je krijgt pas echt toegang als je via je smartphone bevestigt dat je daadwerkelijk wilt inloggen. Dat kan door een code in te voeren of door een simpele klik. Something you have, something you know; die combinatie is goud waard.

De cijfers

Volgens Alexander Weinert, directeur Identity Security bij Microsoft, past slechts 11% van de zakelijke cloud gebruikers Twee-Staps-Verificatie toe binnen hun organisatie. Dat is bedroevend weinig. Dat terwijl Weinert inschat dat iedere maand meer dan 1,2 miljoen zakelijke accounts gecompromiteerd worden. In meer dan 99,9% van deze gevallen is geen Twee-Staps-Verificatie ingesteld. De grote vraag is natuurlijk waarom niet.

Misverstanden

Er bestaan veel misverstanden over Twee-Staps-Verificatie, die je ervan kunnen weerhouden deze in te stellen. Bij klanten merken wij dat zij het zien als lastig en belemmerend. Zo denken ze dat ze steeds opnieuw een code moeten invoeren als ze toegang willen krijgen tot hun systeem met een van hun devices. Dat is echter niet het geval. Als je het eenmaal een keer hebt gedaan, wordt dit onthouden en wordt het betreffende device als veilig bestempeld. Je hoeft ook niet te switchen tussen apps om de gevraagde code in te voeren.

Als je device echter gaat reizen en op een andere plek komt te staan, bepaalt Microsoft of het mogelijk is dat je deze afstand binnen een bepaalde tijd hebt overbrugt. Wordt als locatie bijvoorbeeld opeens China aangegeven, dan vraagt het systeem voor de zekerheid om bevestiging.

Bij Microsoft hoef je bovendien ook niet altijd te bevestigen middels een code die je toegestuurd krijgt op je smartphone of je mailadres, je kunt tevens met een eenvoudige klik op een goedkeuringsverzoek aangeven dat jij het bent. Alles om het je zo makkelijk mogelijk te maken. Lees hier hoe jij jouw Microsoft account kunt beveiligen met 2FA (MFA)!

Waarom zou ik het wel doen?

Omdat het gaat om de bescherming van jouw digitale identiteit! Onderschat de risico’s die je loopt niet. Een hack kan enorme consequenties hebben voor jouw onderneming. Geloof ons, we hebben in de loop der jaren hele nare dingen meegemaakt. Je hoeft maar een keer per ongeluk je inloggegevens naar het verkeerde mailadres te sturen, te delen met een collega of een phishinglink aan te klikken en het kwaad is al geschied. Het gebeurt!

Nog een laatste tip: Vergeet ook niet een goed wachtwoord in te stellen en het gebruik van een wachtwoordmanager. Hoe meer je nadenkt over en werkt aan je veilige identiteit op internet hoe geruster je kunt zijn dat het gevaar aan jouw deur voorbij gaat.

Twee-Staps-Verificatie is dé oplossing om een extra laag toe te voegen aan jouw beveiliging. Is het instellen veel moeite? Absoluut niet, gewoon doen! Als je er hulp bij nodig hebt, helpen wij je er graag bij.